Ramadan Mubarak
Millioner av muslimer over hele verden starter Ramadan i dag. For muslimer er ramadan en religiøs plikt. De vil faste fra soloppgang til solnedgang hver dag i en hel måned. Det kreves i tillegg også seksuell avholdenhet og det er heller ikke tillatt å røyke i denne perioden. Man skal be fem ganger om dagen, være ekstra snill mot sine nærmest og dele med de som ikke har så mye som en selv. Ramadan skal være en åndelig og kroppslig renselsesprosess. Men det er også en tid for glede og samvær med familie og venner. Mat er en viktig del av ramadan. Ramadan har to måltider i løpet av et døgn, en frokost (suhur) og en middag (iftar).
Måltidet ved solnedgang kalles for iftar. Det er alltid høye forventninger knyttet til dette måltid også av barn og andre som ikke faster. Iftar er et festmåltid som deles med hele familien. I Marokko brytes fasten vanligvis med dadler, juice og søtsaker som gir det lille sukkerkicket man trenger etter en dag uten mat. En solid skål tomat og linsesuppe harira blir servert for å stilne sult og gjennopprette energien. Etterfulgt av egg, stekt fisk, taginer, flatbrød og store mengder søte dryppende honning/ sirupkaker som forberedes i god tid før Ramadan.
Er du en av dem som skal faste er det lurt å huske på at det er lett å spise mer enn man pleier under Ramadan. Det høres sikkert rart ut, men vektøkning er veldig vanlig i fastemåneden. Det er viktig å velge sunne næringsrike alternativer og at man ikke overspiser når kvelden kommer.
En sunn Iftar behøver ikke å gå utover tradisjoner. Man kan bryte fasten med dadler og et glass vann, og redusere søtsakene. En varm næringsrik suppe er perfekt for å tilføre kroppen væske og energi. Å spise suppe og salat vil også forhindre overspising senere. Vær kreativ med salaten din. Bruk fargerike grønnsaker og frukt. Skal man servere flere retter er det bare å huske på at balanse og moderasjon er nøkkelen til sunn ernæring.
Noen tips:
En balansert hovedrett ved Iftar bør inneholde kilder til karbohydrater som ris, pasta, eller poteter, samt en form for protein som kjøtt, kylling, fisk, belgvekster i tillegg til grønnsaker. Spis sunn fett som avokado, nøtter, nøttesmør, olivenolje, oliven. Det vil holde deg lengre mett en usunn fett. Ikke glem å drikke rikelig med vann og unngå mat som er for sterkt krydret eller salt. Spis mer frukt og grønnsaker!
Suhur som er måltidet før soloppgang er også et viktig måltid i Ramadan. Det skal styrke kroppen for dagen og kan gjøre det å faste lettere å holde ut. Sett sammen frokosten av grove kornprodukter, magre meieriprodukter, frukt, bær, avokado, juice eller lag en næringsgsrik shake som denne http://aichasmat.no/suhur-shake/å starte dagen med. Bli inspirert til å velge god og sunn mat i fastemåneden Ramadan og ta en titt på et utvalg oppskrifter jeg har samlet her eller finn andre i oppskriftsregisterert mitt.
Les også mer om sunn mat og ramadan her : https://helsenorge.no/ramadan/mat-og-drikke-under-ramadan og om hvordan du tar vare på helsen din underrRamadan her :https://helsenorge.no/ramadan/rad-om-ramadan-og-helse
SUPPER:
MAROKKANSK RAMADANSUPPE HARIRA
GULROT OG LINSESUPPE
KYLLINGSUPPE HARIRA STIL
GRESSKARSUPPE MED PARMESAN
KREMET BROKKOLISUPPE MED KOKOSMELK OG KIKERTER
LINSE OG GULROTSUPPE
SALATER:
AGURK OG TPMATSALAT MED KIKERTER
TOMATSALAT MED FETAOST
SALAT MED KIDNEYBØNNER OG VÅRLØK
AUBERGINSALAT MED YOGHURT OG GRANATEPLER
MANGOSALAT MED CHILI OG KORIANDER
KLASSISK MAROKKANSK TOMAT OG AGURKSALAT
MIDDAGSRETTER:
MAROKKANSKE BLÅSKJELL I TOMATSAUS MED KIKERTER
PERSISK RIS
PASTA ARRABIATA MED AUBERGINER
HOISIN SESAME MARINERT LAKS
KYLLINGTAGINE MED APRIKOSER OG MANDLER
LAKS MED ASPARGES OG URTESMØR MED WASABI
SPAGETTI MED SOLTØRKETE TOMATER OG AVOKADO
DADLER
HUMMUS I ALLE VARIANTER TIL SNACKS OG HOVEDRETTER:
SUHUR (FØR SOLOPPGANG)
SUHURSHAKE
HAVREGRØT MED TAHINI OG DADLER
CHUNCKY GUACAMOLE MED EGG
PEANØTTSMØR OG BANANGRØT MED KANEL
FROKOSTMUFFINS
HAVREGRØT MED TRANEBÆR OG NØTTER
OVERNATTGRØT/KJØLESKAPSGRØT