Marokkansk kjøtt tagine med løk og tomat
Recipe for Moroccan meat tagine with onions and tomatoes in english at the bottom of the page👇🏾
Ingenting er som en deilig duftende taginegryte
En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Det kjegleformete lokket til taginen fanger opp dampen og returnerer fuktigheten tilbake til gryten. En tagine kan settes direkte på stekplate, gassbluss, eller ovnen. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men det er ikke nødvendig for at man skal kunne lage tagineretter.
I tagine kokes kjøttet i litt væske sammen med grønnsaker, i gryte under lokk. Når kjøttet blir tilbered i ovnen på 175 grader over lengre tid siver kjøttsaften først ut og trekkes inn i kjøttet igjen, på denne måten får man en intens, rik smak og mørt kjøtt. Bruk en vanlig gryte med lokk som tåler å stå i ovn eller kok hele retten over lav varme på komfyrplaten. En ildfastform som dekkes godt med aluminiumsfolje kan eventuelt også brukes.
I Marokko lages tagine gryter vanligvis med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker. Eller kun vegetarisk og man bruker ofte frukt og nøtter i dem. Vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv) og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling.
I denne oppskriften har jeg brukt kje , som man gjerne kan bytte ut med lammekjøtt eller okskjøtt.
Ingredienser
- 1 kg geitekjøtt eller lammebog skåret i grove biter
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts ras el hanout (hvis du ikke har ras el hanout kan det erstattes med med litt spisskummen, malt koriander og litt mer ingefær)
- ½ ts aleppo pepper eller vanlige chiliflak
- ½ ts sort pepper
- 1,5 ts salt
- 1 små kanelstang
- Frisk persille, hakket
- Frisk koriander, hakket
- Olivenolje
- 2 -3 rødløk, skåret i skiver
- 3 stomater i skiver
- 2 - 4 røde chili
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 175°C
- Bland alle krydder, salt, 4 ss urter og 2 ss olivenolje i kjøttet. Pass på at all kjøttet er jevnt dekket av krydderblandingen. Hell litt olivenolje i en tagine eller gryte og legg løkskivene i bunnen av gryten. Legg deretter kjøttet i midten opp på løken. Arranger tomatskivene rundt kjøttet og legg i kanelstang. Tilsett 2 1/2 dl vann. Dryss litt mer urter over tomater og legg chilien opp på kjøttet. Legg på lokket og sett tagine i ovnen. La den putre i ca 2 timer eller til kjøttet er mørt og sausen har tykknet. Sjekk underveis og tilsett mer vann om nødvendig. Serveres med brød eller couscous til.
Tagine with meat
Ingredients
1 kg goat meat or lamb meat in pieces with the bones2 cloves garlic, finely chopped
1 teaspoons ginger
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon ras el hanout( if you don´t have ras el hanout , you can substitut with a blend of cumin, coriander, and some ginger)
½ aleppo pepper or ordinary chili flakes
½ teaspoon black pepper
1.5 teaspoons salt
1 small cinnamon stick
Fresh parsley, chopped
Fresh coriander, chopped
olive oil
2 -3 red onions cut in slices
3 tomatoes
2 - 3 chili´s
Veronica 16. januar 2020 (05:26)
Kan du tagge denne som Paleo også? Den oppfyller kravene til å følge paleo/steinalder-restriksjonene 😀
Aicha Bouhlou 17. januar 2020 (14:07)
Det skal jeg gjøre. Takk for tips 🙂
Veronica 18. april 2020 (04:32)
Hei igjen Aicha 🙂
Det står ikke hvor mye olivenolje, persille og koriander du bruker til sammen? Kan du gjette sånn ca på det, så jeg får telt kaloriene?